Wijchen vernoemt geen straten naar Nederlandse vrouwen

Wijchen vernoemt geen straten naar Nederlandse vrouwen

WIJCHEN – Een voorstel om straten in Wijchen te vernoemen naar belangrijke Nederlandse vrouwen uit de geschiedenis, is donderdagavond afgeschoten in de gemeenteraad van Wijchen.

D66-raadslid Esther Dauphin had een motie ingediend om straten in het eerstvolgende nieuwbouwproject te vernoemen naar Nederlandse vrouwen, die een rolmodel zijn voor de vrouwenemancipatie.

Motie haalt het net niet

De motie haalde het net niet, omdat de lokale partijen Kernachtig Wijchen en Lokaal Wijchen hun goedkeuring onthielden. Deze beide partijen hebben samen 14 zetels, de andere vijf partijen gezamenlijk 13 zetels.

Esther Dauphin was duidelijk teleurgesteld. “Ik begrijp niet waarom ze tegen hebben gestemd. Beide partijen hebben ook niet duidelijk gemaakt waarom ze tegen de motie waren,” zo zei Dauphin.

Aletta Jacobs en Els Borst

Ze had een lijst met tien potentiële namen bij de motie meegestuurd. Daarop staan bekende vrouwen als Els Borst (de eerste vrouwelijke vice-premier), Aletta Jacobs (de eerste vrouw die afstudeerde aan een Nederlandse universiteit), en Marga Klompé (de eerste vrouwelijke minister).

Esther Dauphin gaat de Wijchense politiek verlaten. In september wordt ze opgevolgd door partijgenoot Kees van Galen.

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}