Wijchen wil geen kabels elektrische laadpalen over trottoir

Wijchen wil geen kabels elektrische laadpalen over trottoir

WIJCHEN – De gemeenteraad van Wijchen heeft dinsdagavond een initiatiefvoorstel van D66 afgewezen. D66 wilde dat het in Wijchen mogelijk wordt om een elektrische auto op te laden op de openbare weg met een kabel vanaf het huis.

In Wijchen kan men momenteel wel gebruikmaken van openbare laadpalen. De huidige werkwijze van de gemeente houdt in dat iedereen een openbare laadpaal kan aanvragen. Het college bevordert hiermee het tot stand komen van een heel netwerk aan openbare laadpalen door de hele gemeente heen.

Te groot juridisch risico

In de uitvoering van het VN Verdrag inzake de rechten van mensen met een handicap adviseert de werkgroep Bereikbaarheid Toegankelijkheid  en Bruikbaarheid (BTB) om geen kabels, al dan niet met een rubberen mat erover, te leggen op de trottoirs. Dit levert te veel struikelgevaar op voor iedereen.

Kabels vanuit huis over het trottoir zullen slijten en dat vraagt om regelmatige controle. Deze taakuitvoering en het juridische risico, in het geval het mis zou gaan, is voor de gemeente Wijchen te groot.

Ontwikkelingen

De rijksoverheid bevordert het elektrisch rijden. De komende jaren zal het gebruik waarschijnlijk fors gaan toenemen. De technische ontwikkelingen op het gebied van het opladen van de accu gaan razendsnel.

De gemeente zegt deze ontwikkelingen te blijven volgen. De gemeenteraad wil daarom betere en meer duurzame oplossingen en geen kabels over het trottoir vanuit de eigen woning.

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}