Wijchen zet vogels in bij bestrijding eikenprocessierups

Wijchen zet vogels in bij bestrijding eikenprocessierups

WIJCHEN – De gemeente Wijchen start een proefproject om de eikenprocessierups te bestrijden door de inzet van vogels. Dat gebeurt door meer broedplaatsen en verblijfplaatsen voor vogels te creëren, die zich graag tegoed doen aan de rupsen. Dit antwoordt het college van B&W op vragen van de gemeenteraadsfractie van Kernachtig Wijchen.

Eikenprocessierups voedselbron

Voor diverse vogelsoorten zijn eikenprocessierupsen en engerlingen een voedselbron. Door deze vogels aan te trekken op plaatsen waar de eikenprocessierups en engerlingen aanwezig zijn, worden die op een natuurlijke manier bestreden. Dit noemt men ook wel “een biologische oplossing door het verhogen van de biodiversiteit.”

Men kan de biodiversiteit verhogen door nestkastjes, gevarieerde beplanting en de aanleg van bloemrijke grasbermen. Daardoor zijn er meer natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups en engerlingen aanwezig. Engerlingen zijn de larven van onder andere de meikever.

Onderzoek naar meeste geschikte maatregelen

Het college gaat de inwoners informeren over het belang van nestkastjes voor vogels bij de bestrijding van de eikenprocessierups. Wanneer de gemeentelijke pilot met biodiversiteit van start gaat, is nog niet duidelijk. Eerst gaat het college onderzoeken wat de meeste geschikte maatregelen zijn voor bijvoorbeeld woonwijken, schoolpleinen, parken en sportvelden. Ook moet men nog een inschatting maken van de kosten die dat met zich meebrengt voor de gemeente.

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}