Winkeliers Wijchen mogen één uitstalling op straat hebben

Winkeliers Wijchen mogen één uitstalling op straat hebben

WIJCHEN – De gemeente Wijchen heeft de ondernemers in het winkelcentrum via een brief gewaarschuwd dat ze slechts één uitstalling op straat mogen neerzetten. Men is nog niet handhavend opgetreden tegen winkeliers die de regels hebben overtreden.

Dat antwoordt het college van B&W op raadsvragen van de gemeenteraadsfractie van de VVD. Raadslid Wessel Krale van de VVD wilde weten waarom de gemeente plotseling met dit nieuwe beleid is gekomen.

“Verrommeling” centrumgebied

Het college noemt het vreemd dat de VVD zich plotseling kritisch opstelt wat betreft de reclame-uitstallingen op het trottoir. Volgens het college was het juist de gemeenteraad die in het verleden heeft verzocht om strenger op te treden tegen de wildgroei aan uitstallingen door winkeliers.

De brief met waarschuwing is verstuurd vanwege klachten en een verzoek van het centrummanagement om handhavend op te treden tegen de “toenemende verrommeling” van het centrumgebied.

Het was de bedoeling om de brief alleen te versturen naar ondernemers die zich schuldig maken aan meerdere uitstallingen. De brief is echter breed verspreid onder alle ondernemers in het winkelcentrum, hetgeen heeft geleid tot vragen, zo geeft het college toe.

Regels bedoeld om centrum leefbaar te houden

De gemeente heeft de overtredende ondernemers eerst geïnformeerd en BOA’s zijn daarna met hen in gesprek gegaan. Het college benadrukt dat er nog geen dwangsommen, bestuurlijke boetes of andere maatregelen zijn opgelegd. Voordat dergelijke straffen worden opgelegd, krijgen de ondernemers altijd eerst nog een laatste waarschuwing, zodat ze de overtreding nog kunnen herstellen.

Het college zegt te hopen dat ondernemers beseffen dat de regels bedoeld zijn om een leefbaar en hoogwaardig centrumgebied te behouden. De gemeente wil dat bij voorkeur bereiken zonder ingewikkelde en tijdrovende handhavingsprocedures.

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}