Zoektijd woningzoekende jongeren Wijchen amper toegenomen

Zoektijd woningzoekende jongeren Wijchen amper toegenomen

WIJCHEN – Jongeren in Wijchen in de leeftijd van 18 tot en met 27 jaar moesten vorig jaar gemiddeld ruim 1,3 jaar zoeken voor ze een sociale huurwoning hadden gevonden. De afgelopen vijf jaar is de zoektijd voor deze groep jongeren nauwelijks toegenomen.

Dat antwoordt het Wijchense college van B&W op raadsvragen van de partij Kernachtig Wijchen. De fractie van Kernachtig Wijchen zegt te reageren op berichten in de media, dat jongeren door de krapte op de woningmarkt steeds moeilijker aan een eigen woning zouden kunnen komen.

Zoektijden Nijmegen iets hoger

Daarom wil Kernachtig Wijchen weten of het mogelijk is om jongeren voorrang te geven bij het toewijzen van huurwoningen. Overigens liggen de zoektijden in Nijmegen volgens het Wijchense college de afgelopen jaren gemiddeld nog wat hoger dan in Wijchen.

In de gemeente Wijchen waren er in 2018 in totaal 255 verhuringen. Daarvan gingen er 47 naar de leeftijdsgroep tot en met 27 jaar. Het college wijst er op dat veel jongeren zich vaak alleen maar inschrijven uit voorzorg, maar toch liever nog een aantal jaren thuis wonen of op kamers.

Maximaal 20 procent reserveren

Volgens de afspraken mogen woningcorporaties maximaal 20 procent van de woningen die beschikbaar komen, reserveren voor bepaalde doelgroepen. Dat gebeurt momenteel al met jongeren die kwetsbaar zijn en vergunninghouders, ofwel statushouders (asielzoekers die mogen blijven).

Als dan daarnaast ook nog woningen voor jongeren moeten worden vrijgehouden, dan wordt die 20 procent al snel overschreden, zegt het college van B&W. “Dit zal dus in overleg moeten worden afgestemd tussen de gemeente en de woningcorporaties Talis en de Kernen,” zo stelt het college.

 

 

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}